Why Nostr? What is Njump?
2025-03-19 09:17:48

uhuru on Nostr: #otd #σαν_σήμερα #σανσήμερα ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ Η ...

#otd #σαν_σήμερα #σανσήμερα

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Η Κατερίνα Γκουλιώνη, μητέρα ενός παιδιού και τοξικοεξαρτημένη, συλλαμβάνεται για κατοχή ναρκωτικών και φυλακίζεται στα Διαβατά, όπου και πρωτοστατεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις των κρατουμένων τον Νοέμβριο του 2008 για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σε όλες τις φυλακές.
Mαζί με τις συγκρατούμενές της, κατεβαίνει σε απεργία πείνας και δεν σταματά να μιλά για τις τραγικές ελλείψεις του "σωφρονιστικού συστήματος" και την κακομεταχείριση των κρατουμένων. Εξαιτίας της δράσης της, μεταφέρεται εκδικητικά από τα Διαβατά στις φυλακές του Ελαιώνα στη Θήβα.

Εκεί ξεκινάει τον αγώνα της ενάντια στην "κολπική εξέταση".
Πρόκειται για μια "εξέταση" με πρόφαση την έρευνα για ναρκωτικά, η οποία καταρρακώνει την προσωπικότητα της κρατούμενης και την εξευτελίζει.
Η "εξέταση" αυτή βασιζόταν στο τετράπτυχο «Γδύσου, γύρνα, σκύψε, βήξε» και παρότι προβλεπόταν να διενεργείται μόνο από γιατρό, παρόντες ήταν και δεσμοφύλακες οι οποίοι εξευτέλιζαν τις κρατούμενες με σεξιστικά σχόλια και χειρονομίες.
Στην ουσία αποτελούσε μια μέθοδο νόμιμου βιασμού.

Σε μεταγωγή της στον Κορυδαλλό,
η Κατερίνα αρνείται να υποστεί κολπικό έλεγχο.
Παρότι τελικά ελέγχεται με υπερηχογράφημα, παραμένει για μέρες στην απομόνωση.

Επιστρέφοντας στον Ελαιώνα, μοιράζεται την εμπειρία της με συγκρατούμενές της, οι οποίες ξεκινούν να αρνούνται τον έλεγχο.
Στις 20/02/2009, στέλνει μια συγκλονιστική επιστολή στον Συνήγορο του Πολίτη, περιγράφοντας όλα αυτά τα γεγονότα και κατονομάζοντας δεσμοφύλακες.
Λίγες μέρες πριν το Εφετείο της κι ενώ αναμένεται η αποφυλάκισή της, αποφασίζεται νέα εκδικητική μεταγωγή, αυτή τη φορά για την Κρήτη.

Η μεταγωγή έχει οριστεί για τις 18 Μαρτίου. Η Κατερίνα λίγες ώρες πριν τη μεταγωγή μίλησε τηλεφωνικά με την κόρη της κάνοντας σχέδια και όνειρα.
Το τελευταίο βράδυ στο κελί της έγραψε με μαρκαδόρο στους τοίχους τα δικαιώματα των κρατουμένων, με δεσμοφύλακες να προσπαθούν να τη σταματήσουν.
Κατά τη διάρκεια της μεταγωγής,
η Κατερίνα καθόταν στα πίσω καθίσματα του πλοίου.
Όταν το πλοίο έφτασε στο λιμάνι εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Συγκρατούμενές της κατήγγειλαν ότι η Κατερίνα βρέθηκε πισθάγκωνα δεμένη.
Την επομένη του θανάτου, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων συναντήθηκε με τον Δένδια, τότε υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος δήλωσε "άγνοια" για τον 'κολπικό έλεγχο' και δήθεν "σοκαρισμένος".

Ο θάνατος της είναι μία ακόμη ανεξιχνίαστη δολοφονία.
Ο κολπικός έλεγχος καταργήθηκε, τουλάχιστον επίσημα, λίγο καιρό μετά το θάνατο της Κατερίνας.
Ωστόσο το 2011, σε σχετική έκθεσή της, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων εξακολουθούσε να εκφράζει ανησυχίες για τον συχνό κολπικό έλεγχο που υφίσταντο οι γυναίκες στις φυλακές.
Αν και ο θάνατος της Κατερίνας τότε δεν πήρε μεγάλη έκταση σε επίπεδο αντιδράσεων, συλλογικότητες του αναρχικού χώρου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητες πορείες προς τις φυλακές των Διαβατών και της Θήβας.
Οι κρατούμενες ανταποκρίθηκαν φωνάζοντας συνθήματα και καίγοντας αντικείμενα.

Σημείωση: Ο ιατροδικαστής έκανε λόγο για θάνατο από υπερβολική δόση ναρκωτικών αναγνωρίζοντας ότι παρέμεινε για πολλές ώρες αβοήθητη σε θέση οκλαδόν.
Ακόμη και αν η Κατερίνα έκανε υπερβολική χρήση (που δεν είχε κανένα λόγο αφού αποφυλακιζόταν σε λίγες μέρες και είχε καλή ψυχολογία),
οι δεσμοφύλακες που τη συνόδευαν και έπρεπε να έχουν την προσοχή τους πάνω της, την άφησαν πλήρως αβοήθητη επί ώρες στα πίσω καθίσματα του πλοίου να πεθάνει.


σχετικό : https://www.katiousa.gr/epikairotita/eimai-i-katerina-gkoulioni-echo-onoma-afti-eimai-ki-echo-na-po-polla/

#ΚατερίναΓκουλιώνη #φυλακές #ανθρωποφύλακες #δολοφονία
Author Public Key
npub14p5ng3m7tjx88gfqqg2ru7gghg39m4w3fd7c7aegnh25h66kk5sqcytrvr